***Angel***

In jos

***Angel***

Mesaj  Tellus la data de 2010-01-24, 2:46 pm

Am gasit urmatoarea "clasificare" :

"- descoperita dupa putinta fiintelor de sus si slavita in ceruri de toata firea rationala a ingerilor, Arhanghelilor, Scaunelor, Domniilor, incepatorilor, Stapaniilor, Heruvimilor si Serafimilor si a nenumitelor Puteri spirituale, ale caror nume n-au ajuns pana la noi, dupa cuvantul tainic al Apostolului"(Marcu Ascetul)45

de majoritatea am auzit..... , dar ce reprezinta fiecare si care este ierarhia?? bounce
avatar
Tellus

Mesaje : 35
Data de înscriere : 04/09/2009

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: ***Angel***

Mesaj  Tellus la data de 2010-01-24, 2:46 pm

si despre ce Apostol este vorba? Question
avatar
Tellus

Mesaje : 35
Data de înscriere : 04/09/2009

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: ***Angel***

Mesaj  Admin la data de 2010-01-25, 3:46 am

Tellus a scris:Am gasit urmatoarea "clasificare" :

"- descoperita dupa putinta fiintelor de sus si slavita in ceruri de toata firea rationala a ingerilor, Arhanghelilor, Scaunelor, Domniilor, incepatorilor, Stapaniilor, Heruvimilor si Serafimilor si a nenumitelor Puteri spirituale, ale caror nume n-au ajuns pana la noi, dupa cuvantul tainic al Apostolului"(Marcu Ascetul)45

de majoritatea am auzit..... , dar ce reprezinta fiecare si care este ierarhia?? bounce
<< Datorită perfecţiunii lor, în funcţie de însuşirile cu care au fost înzestraţi de Dumnezeu când au fost creaţi, ei sunt de mai multe categorii. După Sfânta Scriptură şi după cele cuprinse în scrierea DESPRE IERARHIA CEREASCĂ a Sfântului Dionisie Areopagitul, îngerii se împart în nouă cete, grupaţi în trei triade sau clase, în ordinea lor ierarhică. Acestea sunt:
-1.Scaunele sau Tronurile, Heruvimii, Serafimii;
-2.Domniile, Stăpâniile, Puterile;
-3.Începătoriile, Arhanghelii, Îngerii.

În această ordine, cetele îngereşti stau în jurul tronului ceresc, cei din prima triadă fiind pe cel mai înalt plan, care iau cunoştiinţă în mod direct de voia şi mesajele divine, comunicându-le celorlaţi din celelalte clase >> (Teologia Dogmatica)


IERARHIILE ANGELICE DESCRISE DE DIONISIE AREOPAGITUL

Dionisie Areopagitul este cea mai mare autoritate in domeniul angeologiei crestine. Opera sa include mai multe carti legate de lumea ingerilor dintre care enumeram urmatoarele lucrari: "Ierarhia celesta", "Ierarhia ecleziastica", "Numele divine" si "Epistola". Aceste lucrari s-au bucurat de stima si admiratia majoritatii figurilor ilustre ale bisericii.

In lucrarea "Ierarhia celesta", regasim foarte multe referiri in legatura cu "beatificele ierarhii angelice prin care Tatal Ceresc a manifestat plin de generozitate lumina Sa si cu ajutorul carora noi putem sa ne elevam fiinta pana la splendoarea Sa absoluta".

Ierarhiile ceresti, mai spune Dionisie Areopagitul, participa la guvernarea intregii creatii si sunt mult mai apropiate de Principiul Divin, reflectand intr-o proportie mult mai mare vointa divina decat se produce aceasta in cazul oamenilor. Intr-adevar "iluminarile Principiului Divin se implinesc mai intai in ei si apoi prin ei ni se transmit noua, oamenilor, revelatiile superioare".

Ierarhiile ceresti sunt in numar de noua, la randul lor subimpartite in trei ordine majore, numite si triade: prima se afla cel mai aproape de Dumnezeu si cuprinde Serafimii, Heruvimii si Tronurile, cei "cu multi ochi si multe aripi". Al doilea ordin este format din Domnii, Virtuti (sau Puteri) si Stapaniri, iar cel de-al treilea ordin este format din Intaietori, Arhangheli si Ingeri.

Ierarhia angelica a Serafimilor

Despre semnificatia numelor data Serafimilor, Dionisie afirma ca: "Neobosita si continua lor miscare in cadrul Realitatii Divine, caldura, fierbinteala, clocotul acestei eterne miscari continue, stabila si ferma, care urmareste sa-i aduca pe subordonatii lor ierarhici la acelasi nivel cu ei, elevandu-le energia, facandu-i sa arda si sa se "inflacareze" pana ating o vibratie egala cu a lor, putere purificatoare de o intensitate asemanatoare cu cea a fulgerului, natura luminoasa si stralucitoare care nu se oculteaza si care nu poate fi stinsa niciodata, luminand orice obscuritate si sublimand tot ceea ce este negativ, aceasta este semnificatia numelui de Serafim."

Ierarhia angelica a Heruvimilor

"Cat despre numele heruvimilor, aceasta reveleaza puterea lor de a cunoaste si contempla Divinitatea, capacitatea de a primi darul de lumina cel mai inalt si de a contempla demnitatea Principiului Divin in atotputerea sa originara, capacitatea lor de a se umple de intelepciune si de a comunica, fara invidie, celor din ordinul urmator, propria lor cunoastere."

Ierarhia angelica a Tronurilor (Scaunelor)

"Cat despre numele Tronurilor, spirite foarte inalte si sublime, acesta ne arata ca ei transcend datorita puritatii lor orice inclinatii negative, ca ei aspira catre varful desavarsirii intr-un mod supraomenesc, ca se dezic ferm de orice atitudine josnica, ca stau intr-un mod ferm si neclintit in jurul Celui Preainalt, ca poarta ceea ce pogoara din Principiul Divin cu un calm de necrezut si in sfarsit ca sunt purtatorii lui Dumnezeu, deschisi sa primeasca darurile sale."

Ierarhia angelica a Domniilor

Sa vedem acum ordinul intermediar al fiintelor ingeresti, numite Domnii, Virtuti sau Puteri si Stapaniri, nume care ne reveleaza caracteristicile lor. "Eu cred", spune Dionisie, "ca numele revelator al sfintelor Domnii ne arata capacitatea lor de elevare, care niciodata nu este diminuata, fiind libera de orice compromis; ele nu coboara, nu raspund niciodata unei realitati dizarmonioase si tiranice, sunt deasupra oricarei aservitati degradante, intra cat mai mult posibil in comuniune cu Principiul Divin."

Ierarhia angelica a Virtutilor (Puterilor)

Numele sfintelor Virtuti semnifica curaj in toate activitatile, un curaj care nu oboseste niciodata sa cumuleze lumina Principiului Divin si care este intens si ferm orientat spre a-L reflecta pe Dumnezeu in fiinta lor."

Ierarhia angelica a Stapanirilor

"Cat despre numele sfintelor Stapaniri aceasta arata egalitatea in grad cu Domniile si cu Virtutile, abilitatea de a acumula daruri divine, puteri supraomenesti."

Ierarhia angelica a Intaietorilor (Incepatoriilor)

A treia ierarhie cereasca cuprinde Intaietori, Arhangheli si Ingeri. Dionisie spune: "Numele Intaietorilor indica un caracter divin suveran si o putere de comanda, care este in perfecta consonanta cu puterile suverane; ei se modeleaza dupa acelasi Principiu Unic, izvor al tuturor principiilor; ei, cu ajutorul bunei coordonari a ierarhiilor suverane, exprima acest principiu ca Principiu ordonator suveran."

Ierarhia angelica a Arhanghelilor

"Sfantul ordin al Arhanghelilor, prin pozitia sa centrala in ierarhie este legata in mod egal atat de sfintii Intaietori cat si de Ingeri." Arhanghelii "primesc pe scara ierarhica lumina Principiului Divin prin intermediul ordinelor primare si le transmit plini de bunatate Ingerilor, care la randul lor ni le manifesta noua, ca raspuns la sfintele atitudini ale celor care devin iluminati de Divin."

Ierarhia angelica a Ingerilor

"Cu ingerii", spune Dionisie Areopagitul, "se incheie si se completeaza ordinele Fiintelor ceresti, pentru ca Ingerii, ultimele dintre entitatile ceresti, poseda caracterul de mesageri si sunt cei mai apropiati de noi; de aceea, mai mult lor decat celorlalti li se potrivesti numele de ingeri deoarece sarcina lor este aceea de a se ocupa de tot ceea ce este manifestat si mai mult, de lucrurile din lumea aceasta.

Rezumand in final indatoririle si rolul ierarhiilor ceresti, Dionisie Areopagitul afirma ca "Inteligentele ceresti sunt toate revelatoare si mesagere a ceea ce le precede. Cele mai elevate sunt animate direct de Dumnezeu, in timp ce celelalte, fiecare dupa fortele lor sunt sub tutela entitatilor animate de Dumnezeu."
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 157
Data de înscriere : 31/08/2009
Localizare : Terra

Vezi profilul utilizatorului http://ortodoxia.forumer.ro

Sus In jos

Re: ***Angel***

Mesaj  Admin la data de 2010-01-25, 4:15 am

Tellus a scris:si despre ce Apostol este vorba? Question
Cuvantul ,,apostol" vine din limba greaca si inseamna ,,trimis" si deci nu stim sigur daca Sfantul Marcu Ascetul se refera la unul din cei 12 Apostoli ai lui Iisus Hristos sau fie si la alti sfinti misionari care au raspandit cuvantul lui Dumnezeu si altora.

E posibil sa se refere chiar la Sfantul Dionisie Areopagitul, cel care in urma unei viziunii i s-a aratat ierarhia ingerilor si care a scris mai apoi lucrarea ,,DESPRE IERARHIA CEREASCA".

Dar cert e faptul ca despre asta vorbeste Sfantul Marcu Ascetul care e posibil asemenea altor sfinti sa i se fi aratat prin inspiratie divina unele invataturi ale unor apostoli care nu au fost consemnate in scris ci au fost trasmise prin viu grai.

Sfantul Marcu Ascetul era un anahoret adica un pustnic si se spune ca Dumnezeu tine lumea pentru anahoreti si pentru cei care ravnesc spre o viata cat mai apropiata de voia Lui.
Anahoretii sunt acei cativa batrani calugari ce traiesc viata aspra si lipsita de orice fel de conditii, am auzit ca traiesc refugiati in munti si ca se impartasesc unu pe altul.
Asta imi amiteste de Sf. Marcu ascetu care a trait intr-o grota in munte, nemaivazand chip de om timp de 90 de ani, "mancand 30 de ani pamant, si band apa din mare!" asa cum povestea parintele Ilie Cleopa, iar cand a fost gasit de un calugar mai sporit ca sa ii aduca sfinta impartasanie, fata si mainile Sf. Marcu straluceau ca soarele in timpul noptii, dar asta puteau sa vada numai oamenii purtatori de duhul, nu oricine.
Asa presupun ca sunt si anahoretii, ca ei traiesc in sfintenie, inca in viata fiind, si de aceea nu surpa Dumnezeu lumea, pentru ei si cei ravnitori, care sporesc in viata duhovniceasca, nu pentru noi, care ne facem ca facem ceva, desi nu facem nimic...
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 157
Data de înscriere : 31/08/2009
Localizare : Terra

Vezi profilul utilizatorului http://ortodoxia.forumer.ro

Sus In jos

Re: ***Angel***

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum