Sfaturi pentru duhovnici despre reducerea canoanelor in urma Sf. Spovedanii

In jos

Sfaturi pentru duhovnici despre reducerea canoanelor in urma Sf. Spovedanii

Mesaj  Admin la data de 2009-09-15, 1:03 am

<< Si zicand sfarsitul dezlegarii acesteia, insemneaza chipul crucii cu mana pe capul celui ce s-a marturisit. Apoi zi: Cuvine-se cu adevarat sa te fericim... Si asa, slobozindu-l cu pace, sa-i dai canonul dupa potriva pacatelor lui; si de va fi facut pacate mai multe si mai mari, sa-i dai canon mai mare, adica sa fie oprit de la Sfanta Impartasire ani mai multi; iar cele mai usoare pacate sa-i ierti lui, pentru canonul cel mai mare ce i-ai dat. Insa pentru pacatele mari sa zici catre dansul asa:

Fiule (fiica), atatia ani poruncesc dumnezeiestii parinti sa nu te impartasesti cu Sfintele Taine, ci numai sa bei aghiasma mare. Si de vei tine sa nu te impartasesti, ti se vor dezlega pacatele tale; iar de vei indrazni, peste porunca sfintilor parinti, ca sa te impartasesti, atunci te vei socoti al doilea Iuda. Iar de vei fi bolnav si tare slab, temandu-te de moarte, atunci sa te impartasesti; si de te vei insanatosi, iarasi vei ramane in anii ce ti s-au poruncit, pana cand vei implini canonul. Iar daca te vei impartasi de frica mortii, plinind canonul cel dintai, ti se va socoti alt canon pentru impartasire si-l vei plini si pe acela.

Sa socotesti si aceasta, duhovnice:


Ca de va fi parasit omul pacatul, dintru aceeasi vreme sa ia si canonul. De pilda: un om a facut pacate de moarte, ucidere sau desfranare, pentru care zece ani sa se lipseasca de Sfanta Impartasire; pe acesta sa-l intrebi, si de va fi parasit de doi ani acel pacat, sa-i dai opt ani, scazandu-i pe cei doi iar; de va fi parasit de cinci ani, tu sa-l canonesti numai cu cei cinci. Si altele asa sa faci scadere. Ca dupa cum graieste marele Vasile: cata vreme va face omul pacatul si nu se va impartasi, cu nimic nu i se scade canonul opririi de la Sfintele Taine daca nu paraseste pacatul; si de se va intampla ca iarasi sa cada in pacat, iarasi din inceput se cuvine sa i se dea canonul. Iar de se va intampla sa cada intr-al pacat, mai inainte de terminarea canonului ce i s-a dat, se cuvine a socoti anii care sunt mai multi ai canonului celui neimplinit, sau ai canonului pacatului celui facut de curand si al caruia pacat va fi canonul mai mult, acela sa i-l dai acum pentru amandoua pacatele; si dupa facerea pacatului celui de pe urma, de se va fi oprit de la sine, sau de la alt duhovnic de Sfanta Impartasire, acei ani si vreme sa i se socoteasca in numarul canonului ce-i vei da.

Socoteste si aceasta:


Ca de se va afla acel om cu buna cucernicie si va veni sa faca in toate zilele metanii dupa putinta, sa-i ierti un an din numarul anilor ce l-ai oprit sa nu se impartaseasca; si de va vrea sa faca milostenie dupa putere, sa-i ierti si alt an. De va posti miercurea si vinerea, dupa porunca Sfintilor Apostoli, sa-i ierti si alt an. De va vrea sa posteasca si lunea - sa nu manance carne - sa-i lasi si alt an. De va fi de varsta mai jos de 30 de ani, sa-i lasi si alt an. De va fi mai jos de 20 de ani, sa-l canonisesti mai putin.
Iar de va vrea sa se pocaiasca de pacate si va vrea sa se faca calugar, atunci sa-i ierti a treia parte din canon. De va vrea sa mearga in manastire de obste, sa-i lasi jumatate din canon. Iar de va cadea dupa ce a luat chipul calugariei, atunci sa le faca toate deplin. >> (Molitfelnic - Bucuresti 2006)
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 157
Data de înscriere : 31/08/2009
Localizare : Terra

Vezi profilul utilizatorului http://ortodoxia.forumer.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum